Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej

Projekt budynku zespołu apartamentowego wykonany został z myślą o stworzeniu sześciu komfortowych mieszkań w bardzo ścisłym i zabudowanym zespole mieszkaniowym, jakim jest osiedle Słowiańskie w Świdnicy.

Istniejąca zabudowa narzuciła niejako rodzaj typologii. Powstała zatem zwarta, niewielka ale dynamiczna bryła szeregu, w którym na dwóch wysokich kondygnacjach (ponad 280 cm) umieszczono ów sześć apartamentów o powierzchniach 115-125 m2. Budynek częściowo przylega do istniejącego obiektu dwu-rodzinnego, który zdefiniował wysokość nowej zabudowy, a także nachylenia dachu. 

Nowy obiekt jest bardzo nowoczesny, a jego charakter podkreślają proste w formie lukarny, które jednocześnie sygnalizują strefę wejściową, a dzięki użyciu okien kolankowych cały budynek nie dominuje nad otoczeniem. Zespół nie posiada garaży, a jedynie miejsca postojowe zlokalizowanych przy strefach wejściowych co pozwoliło zachować oddech w tak mocno zabudowanym środowisku mieszkaniowym. Jedynym zadaszonym miejscem postojowym jest element przy południowo-zachodniej elewacji. Stanowi on lekką i rozciągniętą formę zadaszenia, będącą jednocześnie tarasem dla mieszkania znajdującego się na górnym piętrze.

Czysta forma obiektu doskonale wpasowuje się w krajobraz, a istniejący zespół zyskał świeżości i dopełnienia.